OH! MAMIBLUE

Imatges i textos creats per    ARDOR estudio    //   ©2019 ARDOR estudio. Todos las imágenes y textos publicados en esta página están sujetos a los derechos de autor y no pueden ser utilizados sin autorización.

Imatges i textos creats per ARDOR estudio //
©2019 ARDOR estudio. Todos las imágenes y textos publicados en esta página están sujetos a los derechos de autor y no pueden ser utilizados sin autorización.


“Ma mare i la meua iaia cuinen molt. Som manxecs i a La Manxa es menja molt. Quan era xicoteta me n'anava amb la meua germana i el meu avi al camp a agafar olives. I quan arribàvem a casa el meu avi feia "gachamigas" i jugàvem a endevinar els aliments que contenia cada plat. La "gachamiga" -feta de farina, all, tomaca, oli i aigua- és un dels meus plats favorits, el menjaria tots els dies. És el plat que menjaven els pastors i la gent pobra. Els meus avis són gent de camp molt humils que s'han encarregat de conrear terres i cuidar cases dels senyorets. La meua àvia cuinava i el meu avi cuidava el camp”, ens explica Verónica Lara, el nom de la dona que s'amaga darrere de l'exitós blog i compte de Instagram Oh! Mami Blue.

“Mi madre y mi abuela cocinan mucho. Somos manchegos y en La Mancha se come mucho. Cuando era pequeña me iba con mi hermana y mi abuelo al campo a coger olivas. Y cuando llegábamos a casa mi abuelo hacía 'gachamigas' y jugábamos a adivinar los alimentos que contenía cada plato. La 'gachamiga' -hecha de harina, ajo, tomate, aceite y agua- es uno de mis platos favoritos, lo comería todos los días. Es el plato que comían los pastores y la gente pobre. Mis abuelos son gente de campo muy humildes que se han encargado de cultivar tierras y cuidar casas de los señoritos. Mi abuela cocinaba y mi abuelo cuidaba el campo”, nos explica Verónica Lara, el nombre de la mujer que se esconde detrás del exitoso blog y cuenta de Instagram Oh! Mami Blue.


La llar de Vero s'assembla molt a un refugi. És ací on esta dona que ha conquistat a més de 80.000 seguidors en el seu compte de Instagram es relaxa i recarrega piles. La seua vida és frenètica i ella caòtica, passional i sincera. Ens està cuinant una versió molt pròpia d'un plat tradicional valencià -arròs amb fessols i naps- mentre la seua dona Jana i el seu fill Álex juguen en el menjador i rinyen a Kaki i Triki, els dos gossos que completen aquesta família nombrosa. 

Els milers de seguidors que acompanyen a esta bella família a través de les xarxes socials han de saber que en la casa de Vero i Jana quasi pot tocar-se l'amor a través dels objectes que la decoren: fotografies dels seus familiars, regals que els seus seguidors els envien amb agraïment, la roba del menut barrejada amb els seus primers llibres i joguets, quadres i il·lustracions que presideixen una taula plena de menjar que Vero està preparant. Però eixe menjar i eixa llar no són el punt d'arribada de la nostra trobada. Abans, molt matí, hem quedat per a prendre un brunch en L'Observatori, el local de recent obertura del seu barri que els ha robat el cor (i la panxa). Després farem un passeig per Patraix, el barri valencià en el qual han decidit arrelar-se.

El hogar de Vero se parece mucho a un refugio. Es aquí donde esta mujer que ha conquistado a más de 80.000 seguidores en su cuenta de Instagram se relaja y recarga pilas. Su vida es frenética y ella caótica, pasional y sincera. Nos está cocinando una versión muy propia de un plato tradicional valenciano -arròs amb fessols i naps- mientras su mujer Jana y su hijo Álex juegan en el comedor y regañan a Kaki y Triki, los dos perros que completan esta familia numerosa. 

Los miles de seguidores que acompañan a esta hermosa familia a través de las redes sociales deben saber que en la casa de Vero y Jana casi puede tocarse el amor a través de los objetos que la decoran: fotografías de sus familiares, regalos que sus seguidores les envían con agradecimiento, la ropa del pequeño mezclada con sus primeros libros y juguetes, cuadros e ilustraciones que presiden una mesa llena de comida que Vero está preparando. Pero esa comida y ese hogar es el punto de llegada de nuestro encuentro. Antes, muy temprano, hemos quedado para tomar un brunch en El Observatorio, el local de reciente apertura de su barrio que les ha robado el corazón (y los estómagos). Después daremos un paseo por Patraix, el barrio valenciano en el que han decidido echar raíces.

***

A esta trobada arriba Vero acompanyada de la seua dona, el seu fill i un oncle molt volgut. Els agrada passar temps en família i açò es percep en les bromes i les carícies. Vero va arribar a València fa vuit anys des de Santiago de la Ribera (Múrcia). A València s'impartia un màster que Jana volia cursar i no s'ho varen pensar. A més, en la capital del Turia vivia la germana de Vero i els seus millors amics: “Vaig tindre mala sort perquè només arribar ací se'n varen anar a Roma i a Bristol”, conta entre rises. No obstant açò, elles es van adaptar ràpidament a esta ciutat, molt concretament al barri de Torrefiel, on van trobar la seua primera llar: “L'elecció de la casa va ser perquè ens va agradar abans de vindre. Varem veure la casa en Internet i la reservarem dos mesos abans

Des de fa un temps, el barri de Patraix s'ha convertit en la seua zona de confort. Patraix és un dels barris menys coneguts de la ciutat. Al costat del barri del Carme o de Russafa, este districte destaca per la seua vida familiar, quasi de poble o municipi. Conta Ferran Squillace, Doctor en Història Medieval per la Universitat de València que “l'origen llatí d'este topònim indicaria que podria haver-hi algun tipus d'antecedent romà en la zona, abans de l'arribada dels musulmans en 711”. Més tard Patraix es va convertir en una alqueria andalusina que, amb el nom de Petraher, apareix en el Llibre del Repartiment, el registre datat en el segle XII en el qual la cort del rei Jaime I d'Aragó anava apuntant les promeses de donació quan la conquesta de València acabara. Caldria esperar fins a l'any 1870 perquè Patraix s'annexionara definitivament a la ciutat de València.

En la plaça per als vianants de Patraix els veïns comparteixen esmorzars i berenars; els xiquets juguen a la pilota i les persones majors se senten en els bancs a mantenir tot tipus de converses mentre deixen que els rajos de sol els acaricien. Les parets estan plenes d'art urbà, uns graffitis que doten al barri d'una singularitat especial: allò tradicional i allòurbà s'uneixen en estos carrerons que podrien ser els de qualsevol poble valencià, amb les seues cases baixes i veïns que es donen el bon dia.

Vero ens explica que li agrada anar a comprar al mercat de Jesús. Just davant es troba la plaça del mateix nom i darrere se situa la Junta Municipal de Patraix i l'Arxiu General i Fotogràfic de la Diputació de València. Entre els llocs que la família visita amb assiduïtat està Biokids and Family, un dels seus favorits per la seua labor d'educar en valors com la sostenibilitat, la nutrició o una vida més pròxima a la natura. També l'Alqueria de Mara és un altre dels llocs predilectes de Vero: una antiga alqueria convertida en coworking on és possible realitzar tot tipus de tallers.

A este encuentro llega Vero acompañada de su mujer, su hijo y un tío muy querido. Les gusta pasar tiempo en familia y eso se percibe en las bromas y las caricias. Vero llegó a Valencia hace ocho años desde Santiago de la Ribera (Murcia). En Valencia se impartía un máster que Jana quería cursar y no se lo pensaron. Además, en la capital del Turia vivía la hermana de Vero y sus mejores amigos: “Tuve mala suerte porque nada más llegar aquí se fueron a Roma y a Bristol”, cuenta entre risas. Sin embargo, ellas se adaptaron rápidamente a esta ciudad, muy concretamente al barrio de Torrefiel, donde encontraron su primer hogar: “La elección de la casa fue porque nos gustó antes de venir. Vimos la casa en Internet y la reservamos dos meses antes”.

Desde hace un tiempo, el barrio de Patraix se ha convertido en su zona de confort. Patraix es uno de los barrios menos conocidos de la ciudad. Al lado del barrio de El Carmen o de Russafa, este distrito destaca por su vida familiar, casi de pueblo o municipio. Cuenta Ferran Esquilache, Doctor en Historia Medieval por la Universitat de València en el Blog d'Harca, que “el origen latino de este topónimo indicaría que podría haber algún tipo de antecedente romano en la zona, antes de la llegada de los musulmanes en 711”. Más tarde Patraix se convirtió en una alquería andalusí que, con el nombre de Petraher, aparece en el Llibre del Repartiment, el registro datado en el siglo XII en el que la corte del rey Jaime I de Aragón iba apuntando las promesas de donación cuando la conquista de Valencia terminara. Habría que esperar hasta el año 1870 para que Patraix se anexionara definitivamente a la ciudad de Valencia.

En la plaza peatonal de Patraix los vecinos comparten almuerzos y meriendas; los niños juegan a la pelota y las personas mayores se sientan en los bancos a mantener todo tipo de conversaciones mientras dejan que los rayos de sol les acaricien. Las paredes están llenas de arte urbano, unos grafittis que dotan al barrio de una singularidad especial: lo tradicional y lo urbano se unen en estas callejuelas que podrían ser las de cualquier pueblo valenciano, con sus casas bajas y vecinos que se dan los buenos días.

Vero nos cuenta que le gusta ir a comprar al mercado de Jesús. Justo enfrente se encuentra la plaza del mismo nombre y detrás se ubica la Junta Municipal de Patraix y el Archivo General y Fotográfico de la Diputación de Valencia. Entre los lugares que la familia visita con asiduidad está Biokids and Family, uno de sus favoritos por su labor de educar valores como la sostenibilidad, la nutrición o una vida más cercana a la naturaleza. También la Alquería de Mara es otro de los lugares predilectos de Vero: una antigua alquería convertida en coworking donde es posible realizar todo tipo de talleres.

Eixos dos mons, el de la cuina i el de la família són els que més preocupen i ocupen a Vero: “El món de la cuina i jo sempre hem estat molt units. Sempre se m'han donat malament les matemàtiques i mai he destacat en cap assignatura especialment, però recorde que sempre m'ha agradat la cuina. De fet, en els quaderns de les vacances d'estiu, quan hi havia problemes que es plantejaven a través d'una recepta, jo passava del problema i em posava a fer la recepta”. Després, mentres va estudiar Educació Social i Audiovisuals, va seguir treballant en hostaleria, esdeveniments o fent pastissos per encàrrec.

-Què trobes en la cuina que et fa sentir d'una manera tan especial?

-Jo pense molt en la pel·li Como agua para chocolate. Crec que la manera com et sents es transmet. En el menjar es pot percebre el teu estat d'ànim. Per a mi la cuina és un mitjà d'expressió, no solament una professió o una passió. M'expresse a través de cada plat que faig. Si em sent malament, faig un brou per a curar-me. Si estic en una festa, faig un pastís i li pose el meu afecte perquè vaig a celebrar alguna cosa. El menjar és emoció i ara és època de cuina de molt de postureo.

-No t'agrada eixe tipus de menjar de disseny?

-Jo gaudisc si vaig a un restaurant amb estrella Michelin però no m'agradaria dedicar-me a això de manera professional, no servisc per a eixe tipus de cuina perquè he de seguir tota el temps instruccions i jo no puc estar sempre pesant els aliments, per exemple, m'agrada jugar a les maraques amb les espècies. Ho admire moltíssim però no és una cosa per a mi.

Vero va estar molt temps com a cuinera en un restaurant vegetarià. Li agradava l'adrenalina que cada servei li proporcionava. Va arribar a fer-se addicta a eixa sensació. Les seues paraules ens recorden molt a una cita d'Arnold Wesker, un dramaturg que va escriure La cocina, una obra teatral dirigida per Sergio Peris-Mencheta que l'any passat va arrasar en el Centre Dramàtic Nacional de Madrid: “El mundo pudo haber sido un escenario para Shakespeare; para mí es una cocina: donde los hombres van y vienen y no pueden quedarse el tiempo suficiente para comprenderse, y donde las amistades, amores y enemistades se olvidan tan pronto como se realizan”. En eixe món, no obstant, hi ha una cosa que Vero defuig cuinar:

-A mi m'agrada menjar de tot però també m'encanten els animals. Durant molt de temps he sigut vegetariana i no m'agrada cuinar-los, no ho gaudisc. La meua forma de cuinar jo la definisc com cuinar per colors. Pense en la presentació final i calcule què colors ha de tenir i quins aliments he de posar en el plat. Per a mi és important que el menjar siga bonic. M'agrada menjar de cullera però dels viatges aprenc molt. Va haver una època que vaig estar molt enganxada al picant i un dia vaig fer unes llentilles radioactives. Jana encara s'enrecorda...

La rialla de Vero és contagiosa. El vi dolç que ens ha servit mentre cuina, dota l'ambient d'una calidesa especial que es barreja amb els aromes del brou de verdures que està cuinant. “Si la meua àvia haguera eixit més d'Albacete, s'hauria tirat a la cuina de fusió”, comenta entre unes carcallades que es fonen amb el plor del seu fill, àvid per acostar-se al pit de la seua mare i tindre el seu ratet de lactància.

-Quins restaurants o xefs t'inspiren?

-M'agrada molt Ángel León, el Xef del Mar. M'inspira molt per com tracta la matèria primera del mar. Per exemple, el plàncton, que abans ni es pensava que es poguera menjar. En este sentit, crec que l'aqüicultura és el futur. Però també m'encanta Karlos Arguiñano perquè la seua cuina és senzilla, humil; treballa aliments de tots els dies i sempre ha mirat que el preu i que els ingredients siguen normals.

-I pel que fa a països, quin tipus de cuina t'atrau més?

-M'encanta tota Àsia i la seua cuina. Jo m'he format en cuina japonesa i el protocol i la disciplina m'han ajudat molt perquè sóc molt salvatge. Em centra.

Vero ens explica que el seu nivell d'exigència és sempre màxim, que empra el mateix afecte i amor en una cuina professional que en la de la sa casa. “És que no puc fer-ho d'una altra manera”, assegura. Este plat que ara cuina el va aprendre d'un company de treball oriünd de Sant Francisco que als cinc anys va ser enviat pels seus pares a una tribu en l'Índia. Potser siga cert el que diu Wesker: la cuina és l'escenari perfecte per a forjar amors i amistats.

Esos dos mundos, el de la cocina y el de la familia son los que más preocupan y ocupan a Vero: “El mundo de la cocina y yo siempre hemos estado muy unidos. Siempre se me ha dado mal las matemáticas y nunca he destacado en ninguna asignatura especialmente, pero recuerdo que siempre me ha gustado la cocina. De hecho, en los cuadernillos de las vacaciones de verano, cuando había problemas que se planteaban a través de una receta, yo pasaba del problema y me ponía a hacer la receta”. Después, mientras estudió Educación Social y Audiovisuales, siguió trabajando en hostelería, eventos o haciendo cargas por encargo.

-¿Qué encuentras en la cocina que te hace sentir de una manera tan especial?

-Yo pienso mucho en la peli Como agua para chocolate. Creo que el modo en el que te sientes se transmite. En la comida se puede percibir tu estado de ánimo. Para mí la cocina es un medio de expresión, no sólo una profesión o una pasión. Me expreso a través de cada plato que hago. Si me siento mal, hago un caldo para curarme. Si estoy en una fiesta, hago una tarta y le pongo mi cariño porque voy a celebrar algo. La comida es emoción y ahora es época de cocina de mucho postureo.

-¿No te gusta ese tipo de comida de diseño

-Yo disfruto si voy a un restaurante con estrella Michelin pero no me gustaría dedicarme a ello de manera profesional, no sirvo para ese tipo de cocina porque he de seguir todo el rato instrucciones y yo no puedo estar todo el tiempo pesando los alimentos, por ejemplo, me gusta jugar a las maracas con las especias. Lo admiro muchísimo pero no es algo para mí.

Vero estuvo mucho tiempo como cocinera en un restaurante vegetariano. Le gustaba la adrenalina que cada servicio le proporcionaba. Llegó a hacerse adicta a esa sensación. Sus palabras nos recuerdan mucho a una cita de Arnold Wesker, un dramaturgo que escribió La cocina, una obra teatral dirigida por Sergio Peris-Mencheta que el año pasado arrasó en el Centro Dramático Nacional de Madrid: “El mundo pudo haber sido un escenario para Shakespeare; para mí es una cocina: donde los hombres van y vienen y no pueden quedarse el tiempo suficiente para comprenderse, y donde las amistades, amores y enemistades se olvidan tan pronto como se realizan”. En ese mundo, sin embargo, hay algo que Vero rehuye cocinar:

-A mí me gusta comer de todo pero también me encantan los animales. Durante mucho tiempo he sido vegetariana y no me gusta cocinarlos, no lo disfruto. Mi forma de cocinar yo la defino como cocinar por colores. Pienso en la presentación final y calculo qué colores debe tener y qué alimentos he de meter en el plato. Para mí es importante que lo comida sea bonita. Me gusta comer de cuchara pero al final de los viajes aprendes mucho. Hubo una época que estuve muy enganchada al picante y un día hice unas lentejas radioactivas. Jana todavía se acuerda...

La risa de Vero es contagiosa. El vino dulce que nos ha servido mientras cocina, dota al ambiente de una calidez especial que se mezcla con los aromas del caldo de verduras que está cocinando. “Si mi abuela hubiera salido más de Albacete, se habría echado a la cocina de fusión”, comenta entre unas risas que se funden con el llanto de su hijo, ávido por acercarse al pecho de su madre y tener su ratito de lactancia.

-¿Qué restaurantes o chefs te inspiran?

-Me gusta mucho Ángel León, el Chef del Mar. Me inspira mucho por cómo trata la materia prima del mar. Por ejemplo, el plancton, que antes ni se pensaba que se pudiera comer. En este sentido, creo que la acuicultura es el futuro. Pero también me encanta Karlos Arguiñano porque su cocina es sencilla, humilde; trabaja alimentos de todos los días y siempre ha mirado que el precio y que los ingredientes sean normales.

-Y en cuanto a países, ¿qué tipo de cocina te atrae más?

-Me encanta Asia y su cocina. Yo me he formado en cocina japonesa y el protocolo y la disciplina me ha ayudado mucho porque soy muy salvaje. Me centra.

Vero nos cuenta que su nivel de exigencia es siempre máximo, que emplea el mismo cariño y amor en una cocina profesional que en la de su casa. “Es que no puedo hacerlo de otra manera”, asegura. Este plato que ahora cocina lo aprendió de un compañero de trabajo oriundo de San Francisco que a los cinco años fue enviado por sus padres a una tribu en la India. Quizás sea cierto lo que dice Wesker: la cocina es el escenario perfecto para forjar amores y amistades.

El seu un altre gran motor vital és la seua família. La que forma amb Jana, Álex, Kaki i Triki. Un tipus de família que alguns s'obstinen a desvirtuar amb arguments retrògrads i antiquats. Des del seu compte de Instagram i davant 80.000 persones que cada dia li segueixen, Vero visibiliza a un col·lectiu tan nombrós que s'ha convertit en comunitat: “En el meu compte intente ajudar a totes les causes possibles encara que jo tinga la meua pròpia: visibilizar a un col·lectiu i servir de model d'ajuda a les persones que ho necessiten”. Vero parla d'altres famílies homosexuals, essencialment parelles de dones que han vist en elles i en el mètode ROPA la manera més adequada de convertir-se en mares.

-El mètode ROPA, també conegut com a doble maternitat, proposa la recepció d'òvuls de la parella per part d'una de les mares que és qui dóna a llum. D'aquesta manera les dues mares són biològiques.

-Com ha sigut tot el procés fins a tenir a Álex?

-Doncs ha sigut complicat. Jo estic treballant i ajudant als altres perquè quan nosaltres començarem no teníem a ningú en qui mirar-nos. Em sent padrina de moltes famílies. M'envien fotos d'eixos bebès.... Mira, se'm posa la pell de gallina. 

Vero no pot aguantar l'emoció i és llavors quan ens adonem que el seu plor és quasi més vertader que el seu somriure.

-És que m'emociona moltíssim, de veritat. És important compartir pors i experiències. En Instagram es veu tot molt bonic, però a voltes hi ha una part molt dura. Per exemple, pensar què és el que el teu fill es va a preguntar més endavant quan cresca. Necessitarà respostes que hem d'anar construint ara i compartir-les amb la comunitat de persones que estem en la mateixa situació, però també amb els altres

-I què fas quan et trobes amb comentaris desagradables? 

-Bé, és que hi ha gent a la qual no vas a convèncer mai. Gent que per molt que estigues dient alguna cosa bona d'esta causa o de qualsevol altra, no saps com va a respondre. 

-És gent que et jutja, per exemple, per publicar fotos del teu fill, no?

-Sí, clar. Jo he canviat un poc la meua dinàmica en xarxes socials. Abans posava moltes coses d'Álex, però ara em costa més. Parle de la maternitat però no d'ell concretament perquè vull respectar la seua intimitat. Encara que ell forma part de la meua vida i alguna vegada el puc traure, clar. Però he de frenar-me. Si per mi fóra, totes les fotos serien d'ell perquè para mi no hi ha res que haja fet millor en la meua vida que ell, però vull respectar-li.

Espanya és, sens dubte, un dels països on el col·lectiu LGTBIQ posseeix més drets i viu la seua diversitat sexual amb altes cotes de llibertat. Açò no significa que no hi haja assumptes en els quals millorar: “A València estem molt avançats i molt bé, però ja t'aniré dient com ho anem vivint quan el meu fill cresca i es vaja enfrontant a coses. A València està el Col·lectiu Lambda que són molt activistes i es mouen molt. Crec que aquesta és una ciutat molt tranquil·la i concienciada amb este assumpte. És que a voltes ens oblidem però mentre nosaltres lluitem per aquests drets ací, a Txetxènia, per exemple, hi ha camps d'extermini per als gais”.

Su otro gran motor vital es su familia. La que forma con Jana, Álex, Kaki y Triki. Un tipo de familia que algunos se empeñan en desvirtuar con argumentos retrógrados y anticuados. Desde su cuenta de Instagram y ante 80.000 personas que cada día le siguen, Vero visibiliza a un colectivo tan numeroso que se ha convertido en comunidad: “En mi cuenta intento ayudar a todas las causas posibles aunque yo tenga la mía propia: visibilizar a un colectivo y servir de modelo de ayuda a las personas que lo necesiten”. Vero habla de otras familias homosexuales, esencialmente parejas de mujeres que han visto en ellas y en el método ROPA el modo más adecuado de convertirse en madres.

-El método ROPA, también conocido como doble maternidad, propone la recepción de óvulos de la pareja por parte de una de las madres que es quien da a luz. De esta manera las dos madres son biológicas.

-¿Cómo ha sido todo el proceso hasta tener a Álex?

-Pues ha sido complicado. Yo estoy trabajando y ayudando a los demás porque cuando nosotras empezamos no teníamos a nadie en quien mirarnos. Me siento madrina de muchas familias. Recibo fotos de esos bebés.... Mira, se me pone la piel de gallina. 

Vero no puede aguantar la emoción y es entonces cuando nos damos cuenta que su llanto es casi más verdadero que su sonrisa.

-Es que me emociona muchísimo, de verdad. Es importante compartir miedos y experiencias. En Instagram se ve todo muy bonito, pero a veces hay una parte muy dura. Por ejemplo, pensar qué es lo que tu hijo se va a preguntar más adelante cuando crezca. Necesitará respuestas que debemos ir construyendo ahora y compartirlas con la comunidad de personas que estemos en la misma situación, pero también con los demás

-¿Y qué haces cuando te encuentras con comentarios desagradables? 

-Bueno, es que hay gente a la que no vas a convencer nunca. Gente que por mucho que estés diciendo algo bueno de esta causa o de cualquier otra, no sabes cómo va a responder. 

-¿Es gente que te juzga, por ejemplo, por publicar fotos de tu hijo, no?

-Sí, claro. Yo he cambiado un poco mi dinámica en redes sociales. Antes ponía muchas cosas de Álex, pero ahora me da reparo. Hablo de la maternidad pero no de él concretamente porque quiero respetar su intimidad. Aunque él forma parte de mi vida y alguna vez lo puedo sacar, claro. Pero he de frenarme. Si por mí fuera, todas las fotos serían de él porque para mí no hay nada que haya hecho mejor en mi vida que él, pero quiero respetarle.

España es, sin duda, uno de los países en los que el colectivo LGTBIQ posee más derechos y vive su diversidad sexual con altas cotas de libertad. Eso no significa que no haya asuntos en los que mejorar: “En Valencia estamos muy avanzados y muy bien, pero ya te iré diciendo cómo lo vamos viviendo conforme mi hijo crezca y se vaya enfrentando a cosas. En Valencia está el Col·lectiu Lambda que son muy activistas y se mueven mucho. Creo que esta es una ciudad muy tranquila y concienciada amb este asunto. Es que a veces nos olvidamos pero mientras nosotros luchamos por estos derechos aquí, en Chechenia, por ejemplo, hay campos de exterminios para los gays”.

***

El vi va disminuint en les nostres copes al mateix ritme amb el qual comencen a rugir les nostres panxes. Vero ens dóna a provar el brou. Donem la nostra aprovació absoluta. Anem posant la taula mentre Álex es queda dormit en el sofà. Les seues mares aprofiten per a fotografiar-li. Tots ho fem. És impressionant comprovar de tan a prop com es contagia la tranquil·litat d'un xiquet tan bell descansant, tranquil, protegit de les inevitables feres que la vida ens ofereix, siga el que siga el gènere dels nostres pares. 

Vero col·loca la cassola en el centre de la taula. Intuïm que açò també ho va aprendre de la seua mare i dels seus avis. Hi ha una cosa molt íntima i molt vertadera en el fet de menjar tots d'un mateix lloc. L'arròs està deliciós. Discutim si l'arròs melós s'assembla poc o molt al risotto italià. No arribem a un acord però repetim tots. Alguns fins a tres vegades. Riem sense parar però amb la veu baixeta. Álex ha de seguir dormint. Inclús Kaki i Triki respecten el somni del seu millor company de jocs. Vero ens explica que la paraula 'desficiosa' va haver d'inventar-se per a ella (“¡Eixe és el meu estat natural!”, comenta exaltada). Jana rememora alguns dels seus primers moments com a parella fa més d'una dècada i el seu oncle li diu el molt que li recorda al seu pare amb el seu caràcter bromista. Vero trau un pastís de formatge com a fi d'esta celebració. Ens el mengem en silenci, com es mengen totes les coses bones.

El vino va disminuyendo en nuestras copas al mismo ritmo con el que comienzan a rugir nuestras tripas. Vero nos da a probar el caldo. Damos nuestra aprobación absoluta. Vamos poniendo la mesa mientras Álex se queda dormido en el sofá. Sus madres aprovechan para fotografiarle. Todos lo hacemos. Es impresionante comprobar de cerca cómo se contagia la tranquilidad de un niño tan hermoso descansando, tranquilo, protegido de las inevitables fieras que la vida nos depara, sea cual sea el género o sexo de nuestros padres. 

Vero coloca la cazuela en el centro de la mesa. Intuimos que esto también lo aprendió de su madre y de sus abuelos. Hay algo muy íntimo y muy verdadero en el hecho de comer todos de un mismo lugar. El arroz está delicioso. Discutimos si el arroz meloso se parece poco o mucho al risotto italiano. No llegamos a un acuerdo pero repetimos todos. Algunos hasta tres veces. Reímos sin parar pero con la voz bajita. Álex debe seguir durmiendo. Hasta Kaki y Triki respetan el sueño de su mejor compañero de juegos. Vero nos cuenta que la palabra 'desficiosa' debió inventarse para ella (“Ese es mi estado natural”, comenta entre risas leves). Jana rememora algunos de sus primeros momentos como pareja hace más de una década y su tío le dice lo mucho que le recuerda a su padre con su carácter guasón. Vero saca una tarta de queso como fin de esta celebración. Nos la comemos en silencio, como se comen todas las cosas buenas. 


¿Qué cosas te gusta hacer en familia?

Quines coses t'agrada fer en família?

-Els moments quan sopem els tres a casa cada nit i vegem com Álex va canviant cada dia.

-Viatjar en família, descobrir llocs i construir moments per a recordar. Per a açò som molt clàssiques, crec jo.

-Anar al parc i veure gaudir a Álex és un subidón total. Abans anàvem a la Fábrica de Hielo a veure concerts, ara anem perquè hi ha titelles. No sé amb quina de les dues coses som més felices. 

 

-Los momentos de cenar los tres solos en casa cada noche y ver cómo Álex va cambiando cada día.

-Viajar en familia, descubrir lugares y construir momentos para recordar. Para eso somos muy clásicas, creo yo.

-Ir al parque y ver disfrutar a Álex es un subidón total. Antes íbamos a la Fábrica de Hielo a ver conciertos, ahora vamos porque hay marionetas. No sé con cuál de las dos cosas somos más felices. 


Paula G. Furió