SANTIAGO SÁNCHEZ

“Hi ha coses en la vida que et criden, que necessites explicar o reflexionar”, ens ha confessat al final de la xarrada, amb la gravadora ja apagada. Ens ha dit també que el que més li agrada de València és una posta de sol a l'Albufera. Agafa la moto i en una estona està en el embarcadero amb el seu amic barquer al que no veu fa temps. Amb ell es perd per esta llacuna amb ànima d'espill i conversen fins que cau la nit.

Read More
Paula G. FurióComment
ESPAI VERD

L'oratori interreligiós fa olor de cova i la humitat ens fa suar a tots. Antonio ens ha demanat que entrem allí amb la seua filla i el seu gendre. Vol que guardem un minut de silenci i reflexió després de quasi tres hores d'una entrevista que s'ha desenvolupat amb sentit de l'humor i passió, dues de les característiques que millor el defineixen a ell: Antonio Cortés

Read More
Paula G. FurióComment
XAVI CALVO

Imaginamos que cuando Xavi Calvo camina por Valencia lo hace mirando hacia arriba. Una de sus debilidades son los pocos rótulos antiguos que se conservan en la ciudad. La ignorancia e insensibilidad de algunos ciudadanos y nuevos empresarios que desprecian esos trocitos de memoria valenciana en forma de diseño es una de los motivos por los que este hombre, de apariencia tranquila y afable, más se enfurece.

Read More
Paula G. FurióComment
NUGA MACRAMÉ

“València és una ciutat molt fàcil de viure però ens ho han posat difícil durant molt de temps perquè han prioritzat coses que no eren per a tots. Quan li dónes un poquet a València, València es converteix en una cosa molt especial.

Read More
Paula G. FurióComment
SAGUNT A ESCENA (III): VICTORIA, MUJERES, VICTORIA

Algunes llegendes han forjat els relats més sorprenents i emocionants de la història de la literatura de tots els temps. Un dels exemples més emblemàtics és el que forma un antic poble grec que estava format i governat únicament per dones guerreres, valeroses i temudes. Elles van ser les amazones. Tal va ser la seva influència que encara hui esta paraula -amazona- conserva reminiscències d'aquell primer mite que al segle XXI, amb l'emergència del moviment feminista, ressona amb més força que mai.

Read More
Paula G. FurióComment
SAGUNT A ESCENA (II): LA RUTA DE LA SEDA

No hi ha valencià que no haja escoltat parlar de la Ruta de la Seda: els anys precisos en els quals València va ser el centre del món. No obstant això, no sempre sabem els detalls amb certesa: quins anys varen ser estos? qui eren els 'velluters'? és cert que va haver-hi més de 5000 tallers de costura registrats? quan es va crear i fundar el Col·legi de l'Art Major de la Seda? Ha arribat el moment de solucionar este problema i Carles Magraner, músic i fundador del projecte de música antiga Capella de Ministrers, serà l'encarregat de fer-ho.

Read More
Paula G. FurióComment
SAGUNT A ESCENA (I): "AMB NOM PROPI"

A qui se li ocorre anar a entrevistar als protagonistes d'una obra de teatre el mateix dia de l'estrena? Tots els periodistes culturals als quals vàrem preguntar abans d'esta entrevista aconsellaven el contrari: “Estaran molt nerviosos, no és bon moment”. No obstant això, no trobàvem una altra manera de registrar este tremolor tan precís que s'instal·la en els camerinos -però també sobre l'escenari i la platea- els instants previs a la inauguració de la XXXV edició del Festival Sagunt a Escena.

Read More
Paula G. FurióComment
OH! MAMIBLUE

La llar de Vero s'assembla molt a un refugi. És ací on esta dona que ha conquistat a més de 80.000 seguidors en el seu compte de Instagram es relaxa i recarrega piles. La seua vida és frenètica i ella caòtica, passional i sincera. Ens està cuinant una versió molt pròpia d'un plat tradicional valencià -arròs amb fessols i naps- mentre la seua dona Jana i el seu fill Álex juguen en el menjador

Read More
Paula G. FurióComment
LA MARINA (III) : ESCOLA DE NÒMADES

“Al final, on està la gasolinera”, ens indica el nostre amfitrió a través d'un missatge de WhatsApp. Amb Germán Gil, Responsable de Gestió Nàutica de La Marina de València, anem a explorar la part menys coneguda d'este espai baix l'intens sol de juliol. La Marina de bars, restaurants i concerts ja ens la coneixem bé, però què hi ha d'esta altra Marina que sembla estar oculta per als ciutadans? Este reportatge pretén acostar-se el màxim a un tipus de vida que alguns perceben com a romàntica i bucòlica, mentre uns altres creuen que només està reservada a persones amb un determinat nivell econòmic.

Read More
FESTIVAL DE LES ARTS

Han passat ja uns dies i no podem esborrar del nostre cap algunes de les cançons que varen marcar els moments àlgids d'estos dos dies del Festival de Les Arts. Mentre esclatava el confetti, una sort d'eufòria col·lectiva va inundar l'espai al ritme d'este "A cualquier otra parte...". Sembla increïble com la música, certs acords, algunes lletres, poden tindre tant de poder i fer peregrinar a gent tan diversa per viure junts esta experiència col·lectiva.

Read More
Paula G. FurióComment
BERTA GARCÍA FAET

“Quan torne sent que vaig descobrir València massa tard, i que seria meravellós poder viure, o poder viure més temps, ací, ara que estan passant tantíssimes coses". Este reportatge va a intentar acostar-se mínimament –en fons, forma i textura- a la poesia i a la ment de Berta. Sabem que no és una tasca fàcil però el repte ens sembla fascinant.

Read More
Paula G. FurióComment
NOS VAMOS A LA RUTA DEL BACALAO (OTRA VEZ)

Els nostres colzes xoquen en cada gir. Els genolls es claven en els seients davanters. Els abrics ocupen massa lloc i dificulten la vista del conductor. La carretera de Les Palmeres-Sueca està pràcticament buida. Trac el mòbil i encenc la gravadora. Parlen tots alhora. Es percep una emoció nova que naix per transitar alguna cosa que va succeir fa 35 anys

Read More
CIRCUIT DE LES ARTS

És ben sabut que quan un gaudeix el temps passa més de pressa. I que dos dies en un any saben a molt poc. Per això, des del Festival dels Arts cada any s'organitzen concerts i activitats que animen la primavera i els carrers dels baris de la ciutat. Circuit dels Arts by Heineken és el cordó umbilical que uneix tots els barris de la ciutat al ritme d'artistes com Jacobo Serra, Claim, Poolshake, Varry Brava DJs, Second DJs, Óscar Ettedgui, Delaporte, Linqae o Plan B.

Read More
HINOJO

Potser l'exili no siga un lloc sinó un estat d'ànim. Un que se semblaria a la malenconia.  A voltes, amb determinats sabors i olors mitiguem eixa nostàlgia. Quan entrem en el pis de Mery una mescla extraordinària d'olors envaeix els nostres sentits. En la cuina que comparteix amb la seua germana Mili es gesten els plats que donen forma a un projecte gastronòmic apassionant anomenat Hinojo.

Read More
LA MARINA (II) : LA MÚSICA SÓNA MILLOR A LA MAR

“Un dia, passejant per conèixer l’espai, vàrem veure la pèrgola modernista i vaig dir: Jo vull que la música rock sone ací!“. Quique Medina va saber immediatament que s’havia de recuperar este espai amb música rock i pop de grups contemporanis. L'objectiu de La Marina és integrar-se dins de la ciutat i que la gent descobrisca que este lloc meravellós està més a prop del que es creu.

Read More
DANSA VALÈNCIA (III): DAR VOZ AL CUERPO

La vocació intergeneracional d'esta edició de Dansa València es revela com un dels elements indispensables. Una mirada a tot l'espectre de públic però també de creadors. La companyia Dunatacá  amb el seu espectacle Lo inevitable és una aposta clara del festival. Visitem els assajos d'aquesta jove companyia per comprendre la seua visió sobre la dansa contemporània.

Read More
Paula G. FurióComment
DANSA VALÈNCIA (II): #ELLESESMOUEN

La dona està en el centre del món contemporani. La celebració del passat 8 de març a tot el món, però molt especialment a Espanya, ens va fer reflexionar a propòsit del que les dones volen i desitgen per a elles. També sobre allò pel que lluiten. En Dansa València han volgut fixar-se enguany en les dones creadores que utilitzen el seu cos com a mitjà d'expressió universal: una mirada femenina cap al món que habitem.

Read More
Paula G. FurióComment
FALLA CORONA

“Els projectes en la Falla Corona no naixen d'un any per a un altre. El projecte de l'any que ve, per exemple, el començàrem a treballar en 2015. El d'enguany fa un parell de temporades. Ací no hi ha presentació d'esbossos com en les falles més tradicionals. Existeix un equip de treball especialitzat en monuments que cada any presenta a la comissió la seua proposta. Amb el temps hem aconseguit crear certa intriga i que la gent -en la falla i a València- comence a preguntar-se: ‘I què faran enguany en Corona? A veure què se'ls ha ocorregut...’”

Read More
Paula G. FurióComment
LA MARINA (I) : LA VALÈNCIA QUE TORNA A LA MAR

Hi ha un llibre escrit per Salvador Raga Navarro que afirma el que pense totes les vegades que passege pel moll i el port de la nostra ciutat: València podria ser la Califòrnia d'Europa. És a dir, un territori per a pioners tecnològics, amb un esperit lliure i bohemi, amb la platja a prop i el millor lloc per gaudir de la millor gastronomia. Açò i molt més és el que proposa La Marina de València.

Read More
Paula G. FurióComment