SAGUNT A ESCENA - PARAULES I SONS

1_Desficimagazine_banner_1920x1230px.gif

En aquesta edició, el lema al voltant del qual es construeix el relat de Sagunt a Escena 2019, i per tant l'elecció d'espectacles que s'exhibiran en el Teatre Romà, és PARAULES I SONS: les “paraules” de les quals es componen els extraordinaris textos, especialment els textos clàssics, i que ressonen, edició rere edició, en l'escenari de l'espectacular Teatre Romà; i els “sons” que són la base dels altres espectacles programats (concerts, dansa, recitals musicals, etc.) en aquesta edició i que adquireixen enguany especial rellevància per la qualitat de les produccions seleccionades.


SOMNI

26 de juliol // INSTITUT VALENCIÀ DE CULTURA

Una nit d'estiu humida, clar. Fa olor de pi i de suor, de sofre i de mar, de port i de peix, de sexe, brut, salat, fa calor, clar. La lluna, diuen, hui es farà roja. Els barcos es desfan al nostre pas i caminem entre pins i fàbriques. De lluny sents grups de gent que canten i riuen, que van cap a la festa. Allí es trobaran persones de diferents mons, les del camp, de la marjal, les que treballen a la fàbrica i les que no sabràs mai si són éssers màgics o només és que sempre han estat allà. Les parelles es formen; miren i ballen de reüll, potser aquesta nit tot ho faran de reüll. És el bosc més bosc que mai podràs imaginar al costat d'una ciutat que encara no és ciutat i d'un mar que encara és mar i que no vol deixar de sonar.
I ballen...


LA CONSAGRACIÓN DE LA PRIMAVERA

31 de juliol // JOVE ORQUESTRA DE LA GENERALITAT VALENCIANA

La Consagración de la Primavera és una d'aquelles úniques obres d'art que romanen eternament transgressores. Des de la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana hem volgut impulsar la creació d'un Jove Cos de Dansa per a una nova producció del ballet d'Igor Stravinski, al costat de l'estrena del jove compositor valencià Marc García Vitoria.


RODRIGO, QUERIDO MAESTRO

2-4 d’agost // PASSIÓ PER SAGUNT

Recorrerem l’apassionant vida del mestre Rodrigo. Des de la seua infància a Sagunt, o la joventut a València amb els mestres López Chávarri i Gomá. París, amb Paul Dukas i Falla, on va conéixer l’amor de la seua vida, la pianista Victoria Kamhi. Alemanya i l’èxit del ‘Concert d’Aranjuez’. Fins a Sagunt, on pararem en 1954, durant ‘La destrucció de Sagunt’, com a compositor de la música del llibret.


EL QUIJOTE DEL PLATA

6 d’agost // MENUTS A ESCENA // BNS BALLET NACIONAL SODRE - URUGUAY

Aquest ballet, narrat per una sorprenent coreografia, es nodreix de la música de grans compositors, els qui van basar les seues partitures en l'obra literària. Una mescla de ficció i realitat, que rememora el clima de somni dels grans títols del repertori del ballet clàssic. Una obra inspirada en la unió de la figura universal del gentilhome El Quixot de la Manxa amb la del cèlebre uruguaià Arturo E. Xalambrí, un personatge apassionat, excèntric i extraordinari.


VIEJO AMIGO CICERÓN

8-9 d’agost // TEATRE ROMEA

Viejo amigo Cicerón és una obra centrada en la figura del cèlebre orador romà, protagonista destacat de les intenses lluites i violentes transformacions esdevingudes en el segle primer anterior a la nostra era. Ciceró personifica la integritat moral de qui manté la coherència de les seues conviccions polítiques encara en les circumstàncies més adverses.


JHONETSU “PASSION”

11 d’agost // AFACAM

Yamato, grup japonés de tambors de gran grandària, ens presenta una emocionant, enèrgica i explosiva mostra de l'art de la percussió japonesa, les primeres referències de la qual es remunten a l'any 588. Per a respondre al nivell d'exigència de cada actuació necessiten una disciplina fèrria, una extraordinària formació física i una cosa absolutament essencial per a concentrar-ho tot, la passió, que ells extrauen de cos i esperit per a traslladar-la a escena.


MIRA SI HEM CORREGUT TERRES...

20 d’agost // SPANISH BRAS Y CARLES DÉNIA

Carles Dénia i Spanish Brass havien recorregut moltes terres abans que els seus camins
es creuaren dalt d’un escenari per a gaudir de la música. Mira si hem corregut terres… és un projecte basat en cançons tradicionals del folklore valencià i en temes contemporanis però molt populars de Raimon, Joan Manel Serrat o La Gossa Sorda, tots ells magníficament arranjats per Ramon Cardo.


MASTODONTE

22 d’agost // ASIER ETXEANDIA I ENRICO BARBARO

Asier Etxeandia i Enrico Barbaro llancen el seu primer projecte musical: MASTODONTE. Un viatge emocional, com l'anatomia d'una vida, amb les seues diferents etapes, actes que conformen les seues cançons, èpiques i rotundes. Un viatge conceptual a través de la vivència d'un ésser humà, des d'una vida anterior al seu naixement, passant per la infantesa, adolescència, el descobriment de la passió i l'amor, la maduresa, la perduda, el perdó i la mort i serena acceptació dels seus errors.


DIVINAS PALABRAS

24-25 d’agost // PRODUCCIONES FARAUTE

Escrita en 1919 i publicada en 1920 se situa en un moment en què Ramón María del Valle-Inclán dona forma a la seua visió esperpèntica de la realitat. Dividida en tres jornades, l'obra se centra en la figura d'un idiota, hidrocèfal, que en morir la seua mare és vist pels seus oncles com a vehicle de guanys en exhibir-lo per les fires com una sort de monstre que d'una banda mou a compassió i per un altre és objecte de burles grotesques.


BAILANDO CON “CARMEN”

31 d’agost // FLAMENCO SINFÓNICO ÓSCAR DE MANUEL

Bailando con Carmen és una òpera flamenca que troba, en l'espontaneïtat i la indiferència entre els seus personatges, la clau que fa florir l'instint que provoca els perjudicis entre l'amor, la possessió i la llibertat absoluta de la dona per a poder dir sobre si i sobre la seua vida. És la primera òpera flamenca en la qual l'amor i la tragèdia mostren en essència un reflex de la societat actual.Paula G. Furió