EN FAMÍLIA! AL MUSEU AMB XIQUETS

Imatges i textos creats per    ARDOR estudio    //   ©2019 ARDOR estudio. Todos las imágenes y textos publicados en esta página están sujetos a los derechos de autor y no pueden ser utilizados sin autorización //

Imatges i textos creats per ARDOR estudio //
©2019 ARDOR estudio. Todos las imágenes y textos publicados en esta página están sujetos a los derechos de autor y no pueden ser utilizados sin autorización //

Les integrants de Desfici posseïm el dubtós honor de no ser mares. No obstant, som les ties més guays que qualsevol xiquet del món es puga imaginar. Alguns dels malsons més recurrents dels pares durant estos dies -uns que nosaltres, afortunadament, no patim en ser ties- és què fer amb estos xicotets vendavals quan no tenen col·legi. L'opció dels avis és sempre saludable. Però també ells mereixen el seu descans nadalenc. És llavors quan la lliga de les 'súper-ties' entrem en acció: recol·lectem al major nombre possible de nebots -biològics i postissos-, els abriguem i ens els portem de ruta cultural per una València que vibra a un ritme molt especial en estes dates.

Las integrantes de Desfici poseemos el dudoso honor de no ser madres. Sin embargo, somos las tías más guays que cualquier niño del mundo se pueda imaginar. Algunas de las pesadillas más recurrentes de los padres durante estos días -unas que nosotras, afortunadamente, no padecemos al ser tías- es qué hacer con estos pequeños vendavales cuando no tienen colegio. La opción de los abuelos es siempre saludable. Pero también ellos merecen su descanso navideño. Es entonces cuando la liga de las 'súper-tías' entramos en acción: recolectamos al mayor número posible de sobrinos -biológicos y postizos-, los abrigamos y nos los llevamos de ruta cultural por una Valencia que vibra a un ritmo muy especial en estas fechas.

banner niños1.jpg

A Pascu li encanten els animals. Té tres gats a casa. Els acaricia, els besa, parla amb ells. Estos dies hi ha a València una exposició perfecta per als xiquets com Pascu, aquells que creixen sabent que el respecte cap als animals és l'entrenament perfecte per a convertir-se en adults assenyats. Fins al 7 de gener en el Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) pot veure's 'València Capital Animal', una exposició que té com a objectiu educar a tota una societat en valors de respecte cap als animals. Amb ells l'ésser humà ha anat evolucionant. Ells han sigut els nostres companys d'este viatge apassionant pel planeta. 

Pascu s'acosta a les pintures i lamenta que no siguen animals reals als quals tocar amb tant afecte com acaricia als seus gats. Ens apuntem a una de les activitats infantils que s'organitzen al voltant d'aquesta exposició dirigida a xiquets de 0 a 3 anys. Es diu 'Mus'n' BabiesValència Capital Animal' i ara és la música la que ens serveix a tots -xiquets, pares i súper-ties- per a jugar i experimentar tot tipus de sensacions. Després de passar algunes hores observant pintures, fotografies i peces audiovisuals d'artistes valencians comprenem que solament des de la cultura es poden frenar segles de tradicions equívoques cap als animals.

A Pascu le encantan los animales. Tiene tres gatos en su casa. Los acaricia, los besa, habla con ellos. Estos días hay en Valencia una exposición perfecta para los niños como Pascu, aquellos que crecen sabiendo que el respeto hacia los animales es el entrenamiento perfecto para convertirse en  adultos sensatos. Hasta el 7 de enero en el Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) puede verse 'València Capital Animal', una exposición que tiene como objetivo educar a toda una sociedad en valores de respeto hacia los animales. Con ellos el ser humano ha ido evolucionando. Ellos han sido nuestros compañeros de este viaje apasionante por el planeta.

Pascu se acerca a las pinturas y lamenta que no sean animales reales a los que tocar con tanto cariño como acaricia a sus gatos. Nos apuntamos a una de las actividades infantiles que se organizan alrededor de esta exposición dirigida a niños de 0 a 3 años. Se llama 'Mus'n'Babies València Capital Animal' y ahora es la música la que nos sirve a todos -niños, padres y súper-tías- para jugar y experimentar todo tipo de sensaciones. Después de pasar algunas horas observando pinturas, fotografías y piezas audiovisuales de artistas valencianos comprendemos que solo desde la cultura se pueden frenar siglos de tradiciones equívocas hacia los animales. 


En la planta baixa del museu, en una de les sales que envolten un impressionant claustre renaixentista que es va projectar en la segona meitat del segle XVI, es troba Espai de Telles. L'edifici que ara allotja este museu és el Real Monestir de la Mare de Déu del Carme que es va fundar l'any 1281 en l'antic barri de Roters que, aleshores i igual que altres convents fundats després de la conquesta cristiana, estaven fóra de les muralles àrabs de la ciutat. Este és el lloc escollit per Arquilecturas, un projecte educatiu de Silvana Andrés i Sonia Rayos que té com a objectiu acostar l'arquitectura als més menuts. 

Ens portem a la nostra neboda (postissa) Carlota a Espai de Telles, este espai situat en el CCCC que convida a participar, sentir, observar, investigar, descobrir, intervenir i recórrer algunes superfícies d'este màgic lloc. Allí, nadons i xiquets de fins a 3 anys, van explorant amb el seu cos l'espai que habiten. El coneixement dels primers trets arquitectònics de la seua vida -els barrots del bressol, les parets de l'habitació, el passadís de casa- els ensenya a entendre millor el mitjà que els envolta i sentir-se segurs. Al cap i a la fi, entendre l'arquitectura és aprendre a pensar. I, quin altre objectiu té un museu sinó ensenyar a pensar? Entre el joc i la cultura, estos xicotets ciutadans fan d'este museu un lloc viu i apassionant, el millor refugi per als dies d'hivern.

En la planta baja del museo, en una de las estancias que rodean un impresionante claustro renacentista que se proyectó en la segunda mitad del siglo XVI, se halla Espai de Telles. El edificio que ahora aloja este museo es el Real Monasterio de la Madre de Dios del Carmen que se fundó en el año 1281 en el antiguo barrio de Roteros que, por aquel entonces y al igual que otros conventos fundados después de la conquista cristiana, estaban fuera de las murallas árabes de la ciudad. Este es el lugar escogido por Arquilecturas, un proyecto educativo de Silvana Andrés y Sonia Rayos que tiene como objetivo acercar la arquitectura a los más pequeños.

Nos llevamos a nuestra sobrina (postiza) Carlota a Espai de Telles, este espacio situado en el CCCC que invita a participar, sentir, observar, investigar, descubrir, intervenir y recorrer algunas superficies de este mágico lugar. Allí, bebés y niños de hasta 3 años, van explorando con su cuerpo el espacio que habitan. El conocimiento de los primeros rasgos arquitectónicos de su vida -los barrotes de la cuna, las paredes de la habitación, el pasillo de casa- les enseña a entender mejor el medio que les rodea y sentirse seguros. Al fin y al cabo, entender la arquitectura es aprender a pensar. Y, ¿qué otro objetivo tiene un museo sino enseñar a pensar? Entre el juego y la cultura, estos pequeños ciudadanos hacen de este museo un lugar vivo y apasionante, el mejor refugio para los días de invierno.


paulagfurio_guia navidad desfici-62.jpg

La nostra següent parada d'esta ruta infantil nadalenca és, per descomptat, el circ, una tradició que duu segles acompanyant a majors i menuts en estes dates. Gràcies a la transmissió de valors com els que acabem de visitar en el CCCC, ara els espectacles circenses no poden utilitzar animals per als seus números. Va haver-hi una època en la qual els elefants, tigres o lleons eren el reclam principal per al públic. L'educació i la didàctica animalista han permès que xiquets com Pascu i Carlota comprenguen que el circ no és un lloc per als animals i sí per a les danses, els acròbates, els pallassos, equilibristes i trapecistas. En definitiva, el circ com a lloc on sorprendre's, on tornar a creure en la màgia. Un dels circs que estos dies acampen a València és el Circ Gran Fele en Espai Rambleta, que dedica el seu espectacle a l'Oriente Express: el mític tren que realitzava la ruta entre Londres i Constantinoble, és a dir, entre la realitat i la fantasia d'Orient. Una de les històries de l'espectacle pretén també conscienciar als més menuts: un tigre i un orangutan són segrestats al seu hàbitat i portats a Londres de forma clandestina en l'Orient Express per a formar part d'un zoològic. Les aventures d'estos animals convertits en còmics personatges de ficció faran gaudir al public que sentirà, irremeiablement, solidaritat per ells i el seu trist futur.

Nuestra siguiente parada de esta ruta infantil navideña es, por supuesto, el circo, una tradición que lleva siglos acompañando a mayores y pequeños en estas fechas. Gracias a la transmisión de valores como los que acabamos de visitar en el CCCC, ahora los espectáculos circenses no pueden utilizar animales para sus números. Hubo una época en la que los elefantes, tigres o leones eran el reclamo principal para el público. La educación y la didáctica animalista han permitido que niños como Pascu y Carlota comprendan que el circo no es un lugar para los animales y sí para las danzas, los acróbatas, los payasos, equilibristas y trapecistas. En definitiva, el circo como lugar en el que sorprenderse, en el que volver a creer en la magia. Uno de los circos que estos días acampan en Valencia es el Circo Gran Fele en Espai Rambleta, que dedica su espectáculo al Oriente Express: el mítico tren que realizaba la ruta entre Londres y Constantinopla, es decir, entre la realidad y la fantasía de Oriente. Una de las historias del espectáculo pretende también concienciar a los más pequeños: un tigre y un orangután son secuestrados en su hábitat y llevados a Londres de forma clandestina en el Orient Express para formar parte de un zoológico. Las aventuras de estos animales convertidos en cómicos personajes de ficción harán disfrutar al públicos que sentirá, irremediablemente, solidaridad por ellos y su triste futuro.


Recorde la meua infància durant els nadals repleta d'aventures i felicitat. Bona part d'estes, me les van proporcionar els dies en Expojove. No recorde a cap xiquet valencià dels últims trenta-sis anys que no haja sentit una especial emoció en visitar esta mostra que s'ha convertit en una cita ineludible durant les vacances de Nadal. Any rere any, Expojove s'ompli de nous xiquets i diferents experiències. Teatre, música, ciència, cultura, arqueologia, jocs de taula i accions solidàries es barregen en este espai únic en la Fira de València. Enguany València ha sigut la Capital Mundial de l'Alimentació de la FAO i acostar l'alimentació sostenible als xiquets és el tema principal de la Fira. 

Quan acabem esta ruta amb Pascu i Carlota en Expojove, em recorde a mi mateixa amb els meus germans i cosins anant emocionats a uns pavellons que en aquell moment ens semblaven castells. Érem uns xicotets visitants que estàvem convençuts que allí succeïa alguna cosa molt particular. Sempre eixíem d'aquelles vesprades infinites, suats i cansats, preguntant-nos: Per què no podem visitar Expojove cada cap de setmana? Per què el nadal no podria durar sempre?

Recuerdo mi infancia durante las navidades repleta de aventuras y felicidad. Buena parte de éstas, me las proporcionaron los días en Expojove. No recuerdo a ningún niño valenciano de los últimos treinta y seis años que no haya sentido una especial emoción al visitar esta muestra que se ha convertido en una cita ineludible durante las vacaciones de Navidad. Año tras año, Expojove se llena de nuevos niños y distintas experiencias. Teatro, música, ciencia, cultura, arqueología, juegos de mesa y acciones solidarias se mezclan en este espacio único en la Feria de Valencia. Este año Valencia ha sido la Capital Mundial de la Alimentación de la FAO y acercar la alimentación sostenible a los niños es el tema principal de la Feria.

Cuando acabamos esta ruta con Pascu y Carlota en Expojove, me recuerdo a mí misma con mis hermanos y primos yendo emocionados a unos pabellones que entonces nos parecían castillos. Éramos unos pequeños visitantes que estábamos convencidos de que allí sucedía algo muy particular. Siempre salíamos de aquellas tardes infinitas, sudados y cansados, preguntándonos: ¿Por qué no podemos visitar Expojove cada fin de semana? ¿Por qué la navidad no podría durar siempre?

paulagfurio_guia navidad desfici-71.jpg

Paula G. Furió