MALMÖ

Imatges i textos creats per    ARDOR estudio    //   ©2019 ARDOR estudio. Todos las imágenes y textos publicados en esta página están sujetos a los derechos de autor y no pueden ser utilizados sin autorización //

Imatges i textos creats per ARDOR estudio //
©2019 ARDOR estudio. Todos las imágenes y textos publicados en esta página están sujetos a los derechos de autor y no pueden ser utilizados sin autorización //

Explica la llegenda que en el castell de Malmö –el més antic de la ciutat i el més vetust de l'època renaixentista- va viure el Rei Erico de Pormeina-. Este monarca va encarregar la seua construcció l'any 1434. L'enclavament del castell era estratègic doncs des d'allí podia protegir el costat oest de la ciutat al mateix temps que vigilava el mar des de l'estret d'Øresund. Temps després, el castell va ser derrocat per una revolta popular i Christian III, Rei de Dinamarca, va construir una moderna fortalesa que també va ser utilitzada pel Príncep hereu Federico II per a celebrar les seues lúgubres i escandaloses festes en el segle XVI i on diferents presoners van ser decapitats en el segle XIX. Ara eixe castell allotja una bona quantitat de museus de la ciutat -el Museu de Belles arts, el de la Ciutat, el Museu d'Història Natural, el Museu Marítim i de Ciències- i els turistes acudeixen feliços per a fer-se selfies, ignorant per complet el que abans va succeir allí.

Cuenta la leyenda que en el castillo de Malmö –el más antiguo de la ciudad y el más vetusto de la época renacentista- vivió el Rey Erico de Pormeina-. Este monarca encargó su construcción en el año 1434. El enclave del castillo era estratégico pues desde allí podía proteger el lado oeste de la ciudad al tiempo que vigilaba el mar desde el estrecho de Øresund. Tiempo después, el castillo fue derribado por una revuelta popular y Christian III, Rey de Dinamarca, construyó una moderna fortaleza que también fue utilizada por el Príncipe heredero Federico II para celebrar sus lúgubres y escandalosas fiestas en el siglo XVI y donde distintos prisioneros fueron decapitados en el siglo XIX. Ahora ese castillo aloja una buena cantidad de museos de la ciudad -el Museo de Bellas Artes, el de la Ciudad, el Museo de Historia Natural, el Museo Marítimo y de Ciencias- y los turistas acuden felices para hacerse selfies, ignorando por completo lo que antes sucedió allí.

paulagfurio_desfici_malmo-5.jpg

Açò em fa pensar que els llocs ens transporten a altres dècades, els aromes ens remeten a moments concrets i els sabors poden fer-nos viatjar. Si fa unes setmanes viatjarem a Federal -un poble australià proper a Binna Burra Road-de la mà de Federal Cafè, el local més dogfriendly de València, ara els proposem traslladar-nos a un escenari escandinau, el restaurant Malmö, un dels tres locals del Grup Copenhagen situat en el barri de Russafa.

Al famós hygge dels danesos que proclama la felicitat de la llar, s'oposa ara l'èxit econòmic escandinau que té com a element essencial el ‘lagom’, és a dir, el terme mitjà o la moderació com a claus d'una filosofia de vida. Una tradició que es remunta als orígens: en època dels víkings, el menjar es compartia i tots prenien d'una mateixa cassola la mesura exacta perquè ningú es quedara sense menjar. Amb esta mateixa actitud pot un anar a menjar al Malmö valencià (sense necessitat de compartir cassola esta vegada), gaudint d'un menjar fresc que aposta per productes ecològics, autòctons i artesanals de joves emprenedors.

Esto me hace pensar que los lugares nos transportan a otras décadas, los aromas nos remiten a momentos concretos y los sabores pueden hacernos viajar. Si hace unas semanas viajamos a Federal -un pueblo australiano cercano a Binna Burra Road- de la mano de Federal Café, el local más dogfriendly de Valencia, ahora les proponemos trasladarnos a un escenario escandinavo, el restaurante Malmö, uno de los tres locales del Grupo Copenhagen ubicado en el barrio de Russafa.

Al famoso hygge de los daneses que proclama la felicidad de lo hogareño, se opone ahora el éxito económico escandinavo que tiene como elemento esencial el ‘lagom’, es decir, el término medio o la moderación como claves de una filosofía de vida. Una tradición que se remonta a los orígenes: en época de los vikingos, la comida se compartía y todos tomaban de un mismo cazo la medida exacta para que nadie se quedara sin comer. Con esta misma actitud puede uno ir a comer al Malmö valenciano (sin necesidad de compartir cazo esta vez), disfrutando de una comida fresca que apuesta por productos ecológicos, autóctonos y artesanales de jóvenes emprendedores. 

***

L'espai, dissenyat per l'estudi de Borja García -i decorat amb un enorme mural del nostre anterior entrevistat Lawerta-, intenta reproduir la comoditat i calidesa d'aquelles llars sueques que s'imposen com a refugi en els freds hiverns. Un poc de refugi té també este restaurant que proposa un menú senzill, sa i amb preus accessibles. La cuina japonesa, barrejada amb la mediterrània o la tendència crudivegana componen un menú creatiu i saborós. L'experiència és quasi integral doncs el sabor, l'olor i la vista –amb un disseny, una il·luminació i un mobiliari cuidats- et transporten a un altre lloc (Escandinàvia) però, sobretot, a un estat d'ànim determinat: sentir-te (moderadament) bé.

Mentre devore una coca de bolets amb ceba caramelizada i rúcula i faig una pausa per a atacar la pasta de te verd cuita en dashi amb espàrrecs, carbasseta, gambes infusionades en llet de coco, no deixe de pensar en aquells reis danesos tancats en enormes castells. Quant hagueren desitjat tindre un menú com el meu!

El espacio, diseñado por el estudio de Borja García -y decorado con un enorme mural de nuestro anterior entrevistado Lawerta-, intenta reproducir la comodidad y calidez de aquellos hogares suecos que se imponen como refugio en los fríos inviernos. Algo de refugio tiene también este restaurante que propone un menú sencillo, sano y con precios accesibles. La cocina japonesa, mezclada con la mediterránea o la tendencia crudivegana componen un menú creativo y sabroso. La experiencia es casi integral pues el sabor, el olor y la vista –con un diseño, una iluminación y un mobiliario cuidados- te trasportan a otro lugar (Escandinavia) pero, sobre todo, a un estado de ánimo determinado: sentirte (moderadamente) bien. 

Mientras devoro una coca de setas salteadas con cebolla caramelizada y rúcula y hago una pausa para atacar la pasta de té verde cocida en dashi con espárragos, calabacín, gambas infusionadas en leche de coco, no dejo de pensar en aquellos reyes daneses encerrados en enormes castillos. ¡Cuánto hubieran deseado tener un menú como el mío!

paulagfurio_guia navidad desfici-8.jpg

Paula G. Furió