TOTA PEDRA FA PARET

 
Imatges i text de  Palmera Vir

Imatges i text de Palmera Vir

Hui el despertador ha canviat la funció maquiavèl·lica de tots els matins per deixar pas a un nou amfitrió. El relleu l'agafen els tronadors i els masclets que esta setmana desperten a tots, en qualsevol moment.

Obrint els ulls a poc a poc agafe consciència d'on estic. Al davant veig per la finestra, una fotografia que és familiar. Emmarcada queda València que hui presenta una imatge digna d'admirar. La ciutat dóna la benvinguda a la primavera i ho fa amb llums, pólvora i un ventall de creativitat fet art. Tots ells apareixen en cadascun dels carrers de la ciutat.

Mentre mire pel balcó olore la meua capital que ja fa olor de falles. Aquells que no sabeu quina és esta olor és la mescla de les primeres flors del taronger, un pessiguet de pólvora i un poquet d'oli calent.

Contemple des de dalt com els fallers fan de la festa una identitat. Uns de groc, altres de blau, aquells d'allà de roig granat. Tots ells posen per bandera quina és la seua marca personal. Al casal tots ballen al compàs de cada nota. La música és l'excusa de fallers i forasters per seguir els ritmes de les xarangues que passen pel carrer.

I, entre nosaltres, si la UNESCO digué que les Falles són Patrimoni de la Humanitat serà per la suma de tots estos detalls que fan d'esta celebració l'oferta principal de la ciutat. Ja es sap amics, que tota pedra fa paret, i són els anys de tradició i festa els que han fet possible que les Falles siguen cada any una vertadera explosió d’emocions.

Hoy el despertador ha cambiado su función maquiavélica de todas las mañanas dejando paso a un nuevo anfitrión. Este relevo lo recogen els tronadors y els masclets que esta semana despertarán a todo el mundo, en cualquier momento.

Abro los ojos poco a poco y tomo conciencia de donde estoy. Delante de mi veo por la ventana una fotografía que me resulta familiar. Enmarcada queda Valencia, que hoy presenta una imagen digna de admirar. La ciudad nos da la bienvenida a la primavera y lo hace con luces, pólvora y un abanico de creatividad hecha arte. Todos ellos aparecen reflejados en todas las calles de la ciudad.

Mientras miro por el balcón, huelo mi ciudad, que hoy mas que nunca huele a fallas. Para aquellos que no sepáis cual es este olor, es la mezcla de las primeras flores del naranjo, con un pellizco de pólvora y un poco de aceite caliente.

Contemplo desde aquí arriba como los falleros hacen de la fiesta, una identidad. Unos visten de amarillo, otros de azul, aquellos de allá de un rojo granate. Todos llevan por bandera su marca personal. En el casal todos bailan al compás de cada nota. La música es la excusa perfecta para los falleros y turistas que siguen los ritmos de las charangas al pasar.

Y entre nosotros, si la UNESCO dice que las fallas son patrimonio de la Humanidad será por la suma de todos estos detalles que hacen de esta celebración la oferta principal de la ciudad. Ya se sabe amigos que tota pedra fa paret, y son los años de tradición y ganas de fiesta los que hacen posible que las Fallas sean cada año una verdadera explosión de emociones.

 
Paula G. Furió