ANAR FETA UN "QUADRO"

 
Imatges i text de  Palmera Vir

Imatges i text de Palmera Vir

Vir, filla, vas feta un "quadro"!

Hui per poder explicar aquest refrany he de contextualitzar l'espai, de manera que vosaltres podeu empatitzar amb l'essència que us vull contar.

És gener i fa fred a casa ma "uela", és una casa d'estes que són molt grans amb el sostre un poc més alt dels que solem trobar en l'actualitat. Com sempre ella, Verginieta, sí, si tenim el mateix nom, està asseguda baix d'un manterol amb flors, situat damunt d’una taula redona. Allí dins està un calefactor que irradia calor i fa un cau d'allò més calentet per als dies d'hivern. És en aquest moment quan un somriure es dibuixa a la meua cara. No sé vosaltres però hi ha llocs que són màgics i este és el meu.

Com que és diumenge, i per una norma universal seguint el decret nº 9630 instaurant a l'any 1000 aC (ho sé, sona a ironia però qualsevol nét ha de ser coneixedor d'aquesta norma): “Els familiars han de dinar, paella o "putxero" a poder ser, a casa dels "uelos". Aquell que no faja ús d'aquesta norma serà castigat a no tindre tupper per a la resta de la setmana.”Allí asseguda ens espera ella, amb la picadeta i la beguda a la taula. El “caldero” ja està preparat amb un foc lent i regalant-nos una olor especial d'eixos que fan història. De sobte la seua cara comença a ser un poema, una mescla entre por i sorpresa.

Les benvingudes de Verginieta solen començar amb un: Bon dia; però hui ho canvia amb un: que dus filla meua? I, continua afegint: vas feta un “quadro”.

El suposat estilisme, o com ara es diu, outfit, era un jersei de mon pare de fa cent anys i un carro, combinat amb uns pantalons talla XXL amb forats. Aquest look un poc inspirat en els 80, finalitzava amb uns botins d’un roig intens i una cara de diumenge (*).

Va ser en aquell moment quan es va produir el dilema moral de ma "uela". Allí diumenge, al poble de Catadau, Verginieta deixa la paella de costat i em va dir:
Filla això que dus no té sentit, ale, llevat el pantaló i dóna-me'l que la "uela" et pega un repunt en la màquina de cosir. Que no saps que anant d'eixa manera agarraràs un constipat!

I amb cara de diumenge i feta un “cuadro”, sols em va quedar que esclatar a riure perquè sincerament, una "uela" sempre té raó. I com jo no vull trencar cap tradició vaig optar per afegir al meu total look, un batí, deixos grossos i pelfats i anar com no, a fer el dinar.

Un poc més de sal, li deia a Verginieta... i així és com escric el sentit que té el refrany de hui.

*Cara de diumenge: conseqüència de beure begudes típiques de la terreta com és el Nivell usuari: licor d'arròs o Nivell pro: la cassalla. També, es diu de l'estat anímic que té la persona quan té son després d’un dissabte.

 

 

 

Vir, hija mía, vas hecha un cuadro!

Hoy para poder explicar este refrán he de contextualizar el espacio, de modo que vosotros podáis comprender la esencia que os quiero contar.

Es enero y hace frío en casa de mi abuela, es una casa de esas que son muy grandes con el techo un poco más alto de los que solemos encontrar ahora en la actualidad. Como siempre ella, Verginieta, sí, sí tenemos el mismo nombre, está sentada debajo de una manta con flores, situada encima de una mesa redonda. Allí dentro hay un calefactor que irradia calor y hace un nido de esos que son tan calentitos para las noches de invierno. Es en ese momento cuando una sonrisa se dibuja en mi cara. No sé vosotros pero hay lugares que son mágicos y este es el mío.


Como es domingo, y por norma universal siguiendo el decreto nº9630 instaurado en el año 1000 aC (lo sé, suena a ironía pero cualquier nieto tiene que saber esta norma): “Los familiares tienen que comer, paella o puchero a poder ser, en casa de los abuelos. Aquel que no haga uso de esta norma será castigado a no tener tupper para el resto de la semana.”

Allí sentada nos espera ella, con la “picadeta” y la bebida en la mesa. El caldero está preparado a fuego lento y nos regala ese olor especial que hace historia. De pronto su cara empieza a ser como un poema, una mezcla de miedo y sorpresa.


Las bienvenidas de Verginieta suelen empezar con un: Buenos días; pero hoy lo cambia por un: que llevas puesto hija mía? Y, continua añadiendo: vas hecha un cuadro.

El supuesto estilismo, o como ahora se llama, outfit, era un jersey de mi padre de hace cien años y un carro, combinado con pantalones talla XXL con algún agujero. Este look un poco inspirado en los 80, finalizaba con unos botines rojos muy intensos y una cara de domingo (*).

Fue en ese momento cuando se produjo el dilema moral para mi abuela. Allí domingo, en el pueblo de Catadau, Verginieta deja la paella de lado y me dice: Hija eso que llevas puesto no tiene sentido, ale, quítatelo y dámelo para que la abuela le de unos repuntes con la máquina de coser. Que no sabes que yendo de esa manera vas a coger un resfriado!


I con cara de domingo y hecha un cuadro, solo me quedo que reírme porque sinceramente una abuela siempre tiene razón. Y como yo no quiero romper ninguna tradición opte por añadir a mi total look una batín, de esos que son gordos y de felpa y ir como no, a hacer la comida.


Un poco más de sal, le decía a Verginieta.... i así es como escribo el sentido que tiene el refrán de hoy.

*Cara de domingo: consecuencia de beber bebidas típicas de la terreta como es el Nivel usuario: licor de arroz o Nivel pro: la cazalla. También, se dice del estado anímico que tiene la persona cuando tiene sueño después de un sábado.

 

 

 
Paula G. Furió