A LA TAULA I AL LLIT AL PRIMER CRIT

 
Imatges i text de  Palmera Vir

Imatges i text de Palmera Vir

Benvinguts!

Estem al davant d'un projecte d'homenatge a la nostra llengua. Com que l'experiència d'un poble queda emmarcada a través de les dites, refranys i sentencies, des de DESFICI tenim com a objectiu recopilar els més populars dels pobles de la "contornà".

Primer que tot disculpeu que no m'he presentat: el meu nom és Vir Palmera i sóc una admiradora del llegat lingüístic que els nostres avantpassats ens han deixat.

Per poder entendre com van sorgir aquests proverbis hem d'entendre el context històric en què es va desenvolupar. Les rimes dels refranys eren fàcils de memoritzar per a una societat analfabeta, i era la seua musicalitat la que permetia transmetre oralment d'una persona a una altra. És difícil determinar el moment exacte del naixement de totes elles, i depenent del territori en què ens trobem hi ha xicotetes variants geogràfiques que les modifiquen.

Aquesta setmana comencem amb "A la taula i al llit, al primer crit". El significat que ens conta aquest refrany recau amb la importància de ser puntual a l'hora de menjar a taula i anar a dormir.

Per la nostra banda, ací a Desfici, tenim la taula "montà" i sols ens queda anar a fartar, vos espere la setmana que ve amb molt més!

¡Bienvenidos!

Estamos ante un proyecto de homenaje a nuestra lengua. Como la experiencia de un pueblo queda enmarcada a través de sus frases, dichos, refranes y sentencias, desde DESFICI tenemos como objetivo recopilar los más populares de los pueblos de la "contornà".

Antes que nada, disculpad que no me haya presentado: mi nombre es Vir Palmera y soy una admiradora del legado lingüístico que nuestros antepasados nos han dejado. 

Para poder entender cómo surgieron estos proverbios hemos de entender el contexto histórico en que se desarrollaron. Las rimas de los refranes eran fáciles de memorizar para una sociedad analfabeta y su musicalidad permitía transmitir oralmente de una persona a otra. Es difícil determinar el momento exacto del nacimiento de todas ellas y dependiendo del territorio en el que nos encontremos hay pequeñas variantes geográficas que las modifican.

Esta semana empezamos con "A la taula i al llit, al primer crit". El significado que nos cuenta este refrán recae en la importancia de ser puntual a la hora de comer en la mesa y al ir a dormir.

Por nuestra parte, aquí en DESFICI ya tenemos la mesa puesta y solo nos queda ir a fartar, ¡os espero la semana que viene con mucho más! 

 
Paula G. Furió